INGE JOHANSSON = SKANDAL!

SÅHÄR LEVDE HÄSTARNA...

Sandviken

Länsstyrelsen har nu släppt bilder på de vanvårdade hästarna. Vissa hovar hade fått formen av näbbskor.
Det visar sig nu också att ägaren Inge Johansson, förre ordföranden i Gyda, inte skaffat lagstadgade hästpass till de 20 hästarna.



Smärtsamt! Hovarna var så förvuxna att de fått en näbbskoliknande form. Förväxta hovar leder till stora felbelastningar på leder och senor och gör väldigt ont.

Detaljerna kring det uppmärksammade hästfallet i Åshammar börjar nu klarna. Veterinären skriver i sin bedömning att hästarna utsatts för mycket kraftigt och långvarigt lidande och att hovarna är det värsta han ett under sina 25 år.

16 av 20 hästar hade förvuxna hovar, vissa så långa som 16–18 centimeter mot det normala 8 centimeter. Det betyder att de inte verkats på cirka ett år. När hovarna är näbbskoformade uppstår stora felbelastningar på leder och senor och det gör ont och svårt att röra sig. ”En relevant jämförelse är att vi människor skulle tvingas gå på baksidan av våra hälar”, skriver veterinären.

Hästarna är omhändertagna och placerade på annan ort, där hovslagare nu ska verka hovarna tillbaka till det normala, vilket är både tidsödande och dyrt. Det är polisen som har ansvar för hästarna nu och många är så illa däran att det kan ta flera månader och de som man nu verkats måste gå på smärtstillande.

De hästar som hållits instängda i flera månader stod på meterhöga gödselbäddar i igenspikade boxar så att de nådde ända upp till taket. De har inte kunnat röra på sig, som lagen kräver.

Det visar sig nu också samtliga hästar saknar lagstadgade hästpass, något som ställer till problem när polisen ska sälja hästarna efter att de vårdats.

– Målsättningen är att vi ska få in pengar som täcker omkostnaderna, säger polisinspektör Sven Lind.

Veterinärräkningarna betalas av polisen som sedan kräver pengar av – i det här fallet – Inge Johansson.

– Vi vill ju inte att han ska dra på sig en för stor förlust, menar Sven Lind.

 

Ingen har mockat. De här hästarna har stått inne i flera månader. Någon mockning har inte skett, varför gödselbäddarna vuxit sig meterhöga och hästarna tvingats trängas precis under taket. magra hästar. De flesta av hästarna hade nedsatt underhull, en del var direkt magra.

◊ ◊ ◊ ◊ ◊ ◊ ◊ ◊ ◊ ◊

FLERA INOM STYRELSEN VISSTE OM BRISTERNA

SANDVIKEN Bristerna i Inge Johanssons djurhållning har länge varit kända inom islandshästföreningen Gyda.
Det menar två före detta medlemmar som nu riktar svidande kritik mot att styrelsen inte agerade.
 flera år har Inge Johanssons sätt att ta hand om sina hästar varit ett diskussionsämne bland medlemmarna i Gyda och något som delat föreningen i två läger.– Redan för sex år kunde man börja ana att allt inte stod rätt till på gården i Åshammar och att hans hästar fick dålig hovvård, berättar Lena Larsson, veterinär och före detta medlem i klubben, som då gjorde ett besök hemma hos honom.

Hon och flera andra medlemmar talade med både Inge Johansson själv och styrelsen om saken utan att någonting hände.

När det några år senare var dags för omval till styrelsen kom det också fram att han fått två förelägganden från djurskyddet och att han bröt mot Svenska islandshästförbundets stadgar när han inte registrerade sina hästar.

Trots det valdes Inge Johansson på nytt till ordförande – något som fick flera medlemmar att hoppa av i protest. Däribland Lena Larsson och Ulrica Björklund.

Nu ger de Gydas styrelse skuld i det som har hänt genom att de inte ha tagit ställning i frågan och ställt några som helst krav på sin ordförande – som när misskötselns uppdagades valde att avgå.

– Det enda man gjort är att klappa honom på axeln och tala om hur bra han är. Ett fruktansvärt misstag som hans djur fått lida för, säger Lena Larsson och Ulrica Björklund.

– Nu bör styrelsen ta sitt ansvar och ställa sina platser till förfogande, anser de.

Anita Järvi, som gick från att vara vice ordförande till ordförande i Gyda för två dagar sedan, är sparsam med sina kommentarer.

Hon vill inte uttala sig om att misskötseln varit allmänt känd i klubben.

– Det enda jag kan säga är att man inte kan tro på alla rykten man hör, säger hon.

Frågan om styrelsen avgång hänvisar hon till söndagens extramöte.

Källa: Arbetarbladet/Sandviken



Kommentarer
ojsemma

heelt sjukt att man kan göra så!!

2011-10-30 @ 14:05:16
URL: http://ojsemma.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0